Evenementen 2021

Fotowedstrijd maart – mei 2021

Er waren 107 foto’s ingezonden voor de wedstrijd. Van 1 maart tot 1 april kon men zijn foto’s insturen en van 2 april tot 1 mei kon men stemmen voor de publieksprijs op Facebook. Op 3 mei werd de publieksprijs bekend gemaakt.

Stijn Vandermeersch wint de publieksprijs van de fotowedstrijd Carte blanche, georganiseerd door Café Cultuur Groot-Jabbeke.
Proficiat Stijn! Hij wint een waardebon van 50€ om te shoppen in Jabbeke en een fles brut bier Réserve Royale in een koker aangeboden door Bier Chic uit Jabbeke.

Winnaars juryprijs fotowedstrijd Carte blanche Jabbeke 2021 zijn geworden :
1. Charlotte Quaghebeur – Bevroren ochtenddauw op struik Legeweg
2. Emanuela Segers – De boom van Maurice in de Zomerweg Jabbeke
3. Manu Van Daele – Landspeed record Jabbeke

Met bijzondere dank aan iedereen die een stem uitbracht en heel speciaal ook aan de leden van de professionele jury, Jan Baillieu, Henk Rogiers en Kerstin Vandromme

Tevens onze dank aan de gemeente Jabbeke voor de verschillende prijzen die ze ons geschonken hebben ter ondersteuning.

De fotowedstrijd was een idee van ons bestuurslid Natalie Titeca

Camp Alabama Section Jabbeke
23 tot 25 juli 2021

We zijn tussen gekomen met Cafe Cultuur Jabbeke voor een verrassingsevent met een andere vereniging nl 2nd War Friends, die corona veilig kan doorgaan op Jabbeke in bovenvermeld weekend en i.s.m. het Gemeentebestuur Jabbeke. Je kan het programma hieronder vinden op de flyer.
Het geheel gaat door op het Vlamingveld, achter de technische dienst van de Gemeente Jabbeke en rechtover de terreinen van KSV Jabbeke. Het kamp is enkel toegankelijk voor het publiek tijdens de vermelde openingsuren.
Het event trok ongeveer 1500 bezoekers !

Paardenwijding Snellegem – 1 augustus 2021gaat niet door…

Verschoven naar 7 augustus 2022
door Covid 19

Spijtig genoeg laten de afstandsregels over corona ons niet toe om op een serieuze manier de paardenwijding te organiseren. Iedereen achter de nadars zou per bubbel moeten staan op een veilige afstand van elkaar en dit aan beide zijden van de straat. Hierop is geen controle mogelijk, tenzij we heel veel stewards of dergelijke zouden inzetten.
In plaats van een mini versie te moeten laten doorgaan hebben we er voor gekozen om de zaken liever goed en met een groot aanbod te laten plaats vinden, en dat is voor dit jaar dan onmogelijk. Met spijt in het hart hebben we dan ook moeten beslissen om het nogmaals een jaartje uit te stellen.

Zondag 1 augustus om 15.00 uur, ter hoogte van Eernegemweg 34.

Dit is een traditionele wijding van mens, dier en voertuig. Er wordt een prachtige defilé voorzien van paarden, koetsen, huisdieren, tractors, motorfietsen, oldtimers en ander verrassend rollend materieel. Iedereen kan een dier of voertuig laten zegenen. Iedereen is van harte welkom op het evenement.

In 2020 bestond de paardenwijding 50 jaar maar kon toen niet doorgaan door covid-19
Hopelijk kan dit in 2021 wel weer. De paardenwijding in Snellegem ontstond in 1741.


Voor dit jaar is normaal een speciale editie gepland, oude tradities gaan opnieuw boven komen (maar dat is een verrassing) en er is tussen 11.00 en 17.00 uur ook een markt gepland met streek(eigen)producten, lang vergeten en bijna verdwenen ambachten en met allerlei andere natjes en droogjes.

Jabart 4 en 5 september 2021

Wij nemen opnieuw deel aan dit lokaal kunstenaarsfestival op alle deelgemeenten van Groot-Jabbeke. We zullen aanwezig zijn met de laureaten van de fotowedstrijd van het voorjaar hun werken en ook mede-voorzitter Stijn Vandamme zal andermaal aanwezig zijn met filmmateriaal. En dit met de documentaire over Camp Alabama en de links naar de Tweede Wereldoorlog in Jabbeke

Open Monumentendag 12 september 2021

We zijn ook aangesproken door Herita om op de OMD een activiteit op poten te zetten om iets te doen met onze Erfgoed clips.

We hebben dan ook een erfgoedfietsroute uitgewerkt op onze mooie gemeente van ongeveer 32 km lang. Je zal kunnen starten waar je maar wil op het parcours ervan, en ook de richting is vrij. Op een aantal plaatsen zal je een bezoekje kunnen brengen of dingen zien en beleven. Het geheel gaat langs rustige en fietsvriendelijke wegen.

De route zelf kan je hier onder via de Download knop alvast als pdf bemachtigen !


Meteen een goede reden om ook op diverse plaatsen langs de route onze 30 unieke erfgoedclips in te scannen via een QR code, gebruik te maken van de wifi op de 18 restaurants en cafés die we passeren hiervoor of ze achteraf vanuit je luie zetel te bekijken op You Tube. Op die manier kan je heel veel plaatsen (her)ontdekken met heel veel interessante weetjes die nog nooit gepubliceerd werden.


De route en QR codes zijn verkrijgbaar via pdf op onze website (zie hier net boven in de link), maar spijtig genoeg niet op papier, wel is er een flyer met de locaties van de plaatsen waar iets te doen is met de Open Monumenten Dag op onze gemeente.

Cafe Cultuur heeft een permanente stand op het dorpsplein in Snellegem vanaf 12.00 uur

Daarnaast zijn de Sfeermaker in Stalhille, de Velodroom in Snellegem en de Bar a Gar in Varsenare doorlopend open van 10 tot 18 uur.
Bij de Sfeermaker (Kalsijdeweg 18 Stalhille) kan je terecht voor natuurlijke honingproducten en demo glasblazen.
In De Velodroom (Woudweg naar Zedelgem 20 Snellegem) kan je een unieke verzameling oude fietsen zien van 100 jaar terug en meer.
En in de Bar a Gar (Oud station Varsenare, Westernieuwweg 76) duiken we terug naar de snelheidswedstrijden van 1902 (neen, dit is geen typfout) in de Hof van Straetendreef met motoren en auto’s. Een vijftal personen wacht u op in Belle Epoque kleding en zal o.a. demo’s geven van rijden met o.a. een hoge bi en andere fietsen van toen
. Er staan ook enkele andere oldtimers en passeren moderne motoren.

Op het dorpsplein van Snellegem is er om het half uur een korte rondleiding door ons over de geschiedenis van dit stukje Snellegem, de romaanse kerk, het dorpsplein en Oosthof. We hebben het over Jacob van Maerlant, de heren van Rode hier en in Engeland, de Merovingers en we tonen jullie al enkele van de wapenschilden die we nabouwden en die uitgebreider op de Archeologiedagen te vinden zijn.
Voor onze korte rondleiding hoef je niet vooraf in te schrijven.

Op een aantal plaatsen was er zelfs file ontstaan om de opendeurdagen te kunnen bezoeken, we zijn er dan ook bijzonder tevreden mee.
Noteren we ook dat dankzij onze samenwerking met Herita, de Sfeermaker in Stalhille diezelfde avond op het VTM nieuws kwam.

Archeologiedagen oktober 2021

Deze zullen doorgaan in het Vrije Tijdscentrum te Jabbeke van 1 tot 13 oktober.
Dit is op ons initiatief i.s.m. Raakvlak, de diensten Cultuur en Erfgoed van de Gemeente Jabbeke en het Gemeentebestuur van Jabbeke
.

Wat mag je verwachten ? Heel simpel, Het Beste uit 10.000 jaar Jabbeke !
Want dat is de titel van de tentoonstelling.


Terwijl Raakvlak je laat kennis maken met de modernere opgravingen op onze gemeente, duiken wij terug in de ouder en minder bekende opgravingen tussen 1917 en 2000.

Heel veel uitzonderlijke vondsten zullen dan ook te zien zijn !
Maar er is nog heel veel meer !


Zo is ons bestuurslid Servaas Sierens bezig met op ware grootte de wapenschilden na te bouwen van alle adellijke families die hier in de late middeleeuwen hun burchten en kastelen hadden. We maken kennis met de van Straetens, de van Varsenare’s, van Rode’s, van Meetkerke’s, Robrechts, enz.

Herwien Titeca is bezig met het herschrijven van een o.a. stuk geschiedenis over de familie van Straeten.

Alle gezinnen kunnen meebouwen aan een Legomaquette die te maken heeft met de geschiedenis van onze gemeente.


Je kan langs komen met je eigen archeologische vondsten om ze te laten dateren
! En geen paniek, je mag ze zeker behouden !

Er zullen twee workshops zijn waaronder een over middeleeuws koken
Ook de scholen worden vooraf bezocht met een workshop
We voorzien ook een korte lezing door Raakvlak
De Erfgoedclips van Café Cultuur Jabbeke zullen allemaal te zien zijn.


En we pakken ook uit met een origineel overzicht van de geschiedenis van onze gemeente van de Romeinen tot net na de middeleeuwen, onze kastelen, kerken, adellijke families, moorden, een kleine veldslag, enz.


Daarnaast zal je ook heel wat lang verdwenen gebouwen van onze gemeente op schaal 1/72 kunnen bekijken
.

De urne van Zerkegem op de foto hierboven is één van de stukken die terug zal keren naar onze gemeente voor de Archeologiedagen, het is een Frankische grafurne uit de 5e eeuw.

Ook dit event was een schot in de roos ! Niet minder dan 650 bezoekers deden de tentoonstelling aan en de archeologiedagen op Jabbeke. We zijn bijzonder tevreden over dit resultaat die aantoont dat cultuur op onze gemeente wel degelijk aanslaat !
Vermoedelijk komt er ook een samenwerking uit met een andere culturele vereniging voor volgend jaar !

Kersthappening december 2021

Momenteel nog onder voorbehoud, meer info volgt later !

Voorbije evenementen in 2020

In April-Mei 2020 deden we de online Blijf in je kot-erfgoedquiz Jabbeke samen met de Cultuurdienst Jabbeke

In April 2020 was ook voorzien dat wij op de Erfgoeddagen een Eerste Wereldoorlog fietstocht zouden doen, wegens covid-19 dienden wij dit echter te annuleren

In juli 2020 namen Stijn Vandamme en Johan Ryheul het initiatief tot het maken van de erfgoedclips over Groot-Jabbeke, het begin van een avontuur die zou resulteren in 30 clips en 70 minuten online film materiaal.

In September 2020 namen we deel aan Jabart met de kortfilm van Stijn Vandamme over de kerken van Jabbeke en hun geschiedenis, waardoor de bezoekers ook konden kennis maken met de erfgoed clips waar we aan werken. We mochten een 900 personen verwelkomen.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: